Flyktingström präglar val i Kroatien

2:38 min

Den 8 november ska parlamentsval hållas i EU:s nyaste medlemsland Kroatien meddelade landets president i går. Valrörelsen kommer att präglas av den stora flyktingström som nu rör sig genom Kroatien sedan Ungern stängde sin gräns mot Serbien i september.

Bland människorättsorganisationer finns en oro över hur flyktingkrisen har väckt en retorik till liv som för tankarna till krigsåren på 90-talet.

Morana Starcevic som leder Ungdomsinitiativet för mänskliga rättigheter i Kroatien berättar hur landets premiärminister, Zoran Milanovic, började anklaga Serbien och Ungern för att medvetet leda om flyktvägen genom Europa till Kroatien efter att Ungern i mitten av september stängde sin gräns söderut mot Serbien.

Det fick tusentals människor, många på flykt från krigets Syrien, att i stället vända om mot Kroatien på sin väg norrut mot länder som Tyskland och Sverige.

Som en reaktion valde Kroatien att under några dagar stänga sin gräns för lastbilstrafik med serbiska registreringsnummer. Serbien svarade med motåtgärder och i medierna var anklagelserna länderna emellan hårda.

– Det gick verkligen över styr och påminde om retoriken innan kriget bröt ut på 90-talet, säger Morana Starcevic.

Tillsammans med sin systerorganisation i Serbien skrev hon ett öppet brev till ländernas ledare med rubriken: "Återupprepa inte 90-talet".

Gordan Bosanac från Centrum för fredsstudier i Zagreb säger att ord- och handelskriget som bröt ut på grund av flyktingarna visar hur känslig relationen mellan länderna fortfarande är 20 år efter att kriget tog slut.

Och så länge som känslorna kring det som hände under kriget är mycket starka kommer politikerna att utnyttja det, säger han.

Samtidigt är han glad över hur den kroatiska ledningen har hanterat själva flyktingfrågan med relativt snabbt uppbyggda läger samt tåg- och busstransporter genom landet. Och en välkomnande politik stöds än så länge av många kroater som själva minns väl hur det är att behöva fly undan krig.