KI varnar för bostadsbubbla

1:21 min

För första gången någonsin varnar Konjunkturinstitutet för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. Enligt myndighetens siffror så har priserna på bostäder nästan fördubblats de senaste tio åren, och störst är ökningen i storstäderna.  


I dag är en bostad i genomsnitt dubbelt så dyr som för tio år sedan. Men prisuppgången beror inte bara på att folk tjänar mer och betalar lägre räntor.

Enligt mäklare som SVT talat med är det få som flyttar vilket gör att utbudet blir litet och att priserna fortsätter stiga.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SVT.

KI varnar alltså för en kollaps på bostadsmarknaden om den skenande prisutvecklingen fortsätter. Något som man redan i myndighetens konjunkturprognos från i juni pekar ut som en stor osäkerhet och risk i konjunkturen.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen så finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram. En krasch! säger Mats Dillén på KI.

Från politiskt håll har man adresserat problemen på bostadsmarknaden genom att bland annat införa ett amorteringskrav, som nu en majoritet i riksdagen ställer sig bakom.

Regeringen har även lanserat satsningar för att bygga fler hyresrätter. Finansminister Magdalena Andersson säger att hon följer utvecklingen och lyfter fram regeringens åtgärder för att bromsa utvecklingen. Men hon utesluter samtidigt inte behovet av fler reformer.

– Det är ju en oroande utveckling att huspriserna fortsätter att stiga. Det klart att ju mer priserna stiger och hushållens skuldsättning ökar så ökar riskerna i ekonomin. Självklart behöver vi fortsatt att följa utvecklingen för att se om det krävs ytterligare åtgärder, säger Magdalena Andersson (S).

KI:s tydliga varning må vara historisk men man är långt ifrån ensam om att flagga för en bostadsbubbla. Många experter, däribland Nobelpristagaren Paul Krugman, IMF och OECD har uttryckt oro för en ohälsosam bostadsmarknad i Sverige.