1965: Mästerverket ”Ett barn blir till” publiceras

24 min

Lennart Nilssons bilder av människokroppens inre beundras världen över. Fotoboken Ett barn blir till, med närstudier av det växande fostret, har blivit en nutida klassiker. Lennart Nilsson, som idag är 93 år, har varit ganska tillbakadragen och det finns få intervjuer i radioarkivet. Men i Vetandets värld från 1982 berättar han hur allt en gång startade.

Lennart Nilssons fotokarriär började på 40-talet då han arbetade som reportagefotograf i veckopress och internationella bildtidskrifter.

Våren 1965 publicerade den amerikanska tidskriften Life Nilssons sensationella bilder av tillblivelsen av ett barn, från spermiens väg in i ägget och utvecklingen fram till det nyfödda barnet. Tidskiften såldes i 8 miljoner exemplar världen över och i oktober samma år var det dags för boken Ett barn blir till att publiceras. Också den blev en världssuccé.

Det var genom att fotografera via svepelekronmikroskop och endoskopi med minimala linser som Lennart Nilsson kom så nära fostren. Han arrangerade och färg- och ljussatte sina motiv minutiöst och arbetade i många bilder även med döda foster.

Lennart Nilsson blev 1980 den förste att tilldelas Hasselbladspriset. Motiveringen löd: ”För en världsunik, outtröttlig och ständigt förfinad insats att med bilden som pedagogiskt instrument inspirera miljoner människor världen över att ta till sig kunskap om livet i alla dess detaljer och skeden."