Finnblicken

Mediebilden av romer förändras - antalet artiklar har femdubblats

1:36 min

Det skrivs mer artiklar om romer idag är för bara fem år sedan. Men romer nämns fortfarande oftast i negativa sammanhang i tidningar, menar docenten Anna Roosvall som har forskat 20 år bakåt i tiden.

- Det skrivs ju mycket om romer nu, Från att det skrev kanske 10 artiklar om året, till att det nu har skrivits 50 artiklar om året de senaste 5 åren, det är ganska stor skillnad. I och med att det skrivs mer så finns det även utrymme att skriva på olika sätt, säger Anna Roosvall som är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms Universitet.

Romer har tidigare blivit omskrivna i media i samband med brottslighet och fattigdom, säger Roosvall som har forskat kring mediabilden av romer tillsammans med docent Ester Pollack. De har studerat två av de mest lästa tidningarna i Sverige, Aftonbladet och Dagens Nyheter, och hur deras rapportering om romer har sett ut mellan åren 1995-2014.

Sällan positivt eller neutralt

Forskarna har sett en positiv utveckling i mediebilden om romer, speciellt efter Dagens Nyheters avslöjande om romregistret år 2013. Nu handlar rapporteringen om brott som begås mot romer, när det tidigare fokuserades på vilka brott som romer begår.

Trots detta är mediabilden allt annat än neutral, anser Roosvall.

- Det är fortfarande negativa kontexter, det handlar fortfarande om brott som rapporteras. Det är sällan en artikel bara handlar om någonting annat och så råkar en person vara rom.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.