Utmaning att spela in "I krypskyttens skugga"

2:20 min

Den palestinska regissören Najwa Najjar slog igenom stort för några år sedan med prisade filmen "Granatäpplen och myrra" - den visades på ett 80-tal festivaler världen över.  Nu är hon Sverigeaktuell med sin andra långfilm "I krypskyttens skugga" som visades i lördags på Malmö Arab Film Festival och som var Palestinas Oscarbidrag 2015. En dramathriller som utspelar sig på Västbanken, i trakterna kring Nablus. Och där är den också inspelad, vilket inte har varit en helt okomplicerade historia.

– Det var en utmaning. Ett stort team som vi var tvungna att garantera säkerheten för. En ständig oro om förändrade förutsättningar. Det är grejen med ockupation, det är en nyckfull situationen, allt kan hända. Varje dag ställer man sig frågor som: och vad kommer hända? Kommer nån bli skjuten; en bosättare? En palestinier?, säger Najwa Najjar.

Under 25 dagar spelades "I krypskyttens skugga" in på Västbanken, med en ständig oro för hur situationen runt om kring skulle vara, berättar regissören Najwa Najjar. 

Filmens huvudperson Tarek, kliver in i en affär för att köpa en rosa plastskoter till det som förmodligen är hans dotter. Han spelas av egyptiska storstjärnan Khaled Abol Naga.
Tarek, har precis släppts ut ur fängelse efter att ha avtjänat ett tioårigt straff för att ha skjutit ihjäl israeliska soldater. Dottern adopterades bort och nu kan han ha hittat henne igen. Najwa Najjar har inspirerats av en verklig händelse från 2002. Det var en svår historia att skriva, berättar hon:

– Det var otroligt svårt att gå i fotspåren på nån som dödat, känslomässigt svårt, berättar Najwa Najjar. Men det kändes viktigt att försöka förstå.

I israeliska tidningen Haaretz refereras till kritik kring filmen: att den skulle glorifiera krypskytten och skjutningarna. Men Najwa Najjar menar att det handlar om att ställa vissa frågor för att försöka förstå i vilken sammanhang människor handlar och med filmen ville hon också spegla det vakuum som hon just nu menar råder på Västbanken.

– Det är en bild av verkligheten. När man ständigt anklagas för att vara terrorist… låt oss lägga korten på bordet och se varför folk gör som de gör och försöka förstå det.