Danmark

20 års uppstramning av dansk invandringspolitik

6:41 min

Idag fyller Danmarks andra största parti 20 år. Det var den 6 oktober 1995 som Dansk Folkeparti bildades efter ett tumultartat landsmöte i Fremskridtspartiet.

Pia Kjærsgaard lämnade Mogens Glistrups Fremskridtsparti partiet och bildade Dansk Folkeparti med tre huvudfrågor som kännetecknat partiet: stramare invandringspolitik, bättre äldreomsorg och motstånd mot EU.

Idag är inte Pia Kjærsgaard längre partiledare, men den första kvinna som blivit ordförande för Folketinget.

– Det har varit en väldigt stark utveckling. Många sa att de inte skulle kunna överleva som parti, att ingen skulle vilja samarbeta med dem. Nu har de 21 procent av rösterna och posten som ”talman” i Folketinget, säger Thea Wiborg, stadsvetare och analytiker vid Öresundinstitutet.

Attentaten 2001 gjorde att Dansk Folkepartis frågor började diskuterades mer allmänt och stärkte partiet.

– Det handlade bland annat om att utestänga muslimer, och kopplingen terrorism-muslimer och invandring, säger Thea Wiborg.

– Idag har partiet rensat bort ”landsbytosserna”, de som inte passat in i partiet. De har varit de som stått bakom alldeles för rasistiska uttalanden. Partiet har sedan valet varit med mer i olika överenskommelse, men har valt att stå utanför regeringen. De vill inte kompromissa, utan vill stå utanför och kunna kritisera regeringen, säger Thea Wiborg, stadsvetare