Renotvätten i Visby saneras med metod som aldrig använts i Sverige

2:07 min

Nu är gifterna på väg att försvinna ur marken vid Endre väg där det låg en kemtvätt från 60-talet till 80-talet. Genom att marken värms upp försvinner kemikalierna berättar projektledaren Johan Åberg.

- Man behandlar jorden där den ligger, man gräver inte bort den och kör bort den på deponier, säger Johan Åberg.

För att rena marken vid Renokiosken har man borrat femtio hål, nio meter ned i jorden. I hålen sitter järnstänger och mellan dem leds ström som hettar upp jorden.

Uppvärmningen började i mars och framåt juli-augusti hade jorden blivit lagom varm, 80 till 100 grader. Sedan dess sugs giftig perkloretylen från kemtvätten upp ur hålen och fastnar sen i stora filter.

Metoden kommer från USA och har använts i Europa tidigare, fast aldrig i Sverige. Det är ett skäl till att Naturvårdsverket betalar 17 miljoner kronor för saneringen.

- I det här fallet tycker jag det är väl investerade pengar just eftersom vi provar en ny metod för Sverige också. Det kostar oerhört mycket att städa upp de här gamla synderna, säger Mattias Vejlens som arbetar med förorenade områden vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Om inte den här metoden hade använts, och de istället hade grävt bort jorden då skulle 6 000 kubikmeter jord behövt forslas bort för att deponeras. Samtidigt skulle det ha blivit en nio meter djup och 600 kvadratmeter stor grop mitt i ett villakvarter.

- Av den totala jordvolymen är kanske bara 500-600 kubikmeter förorenad, men den är ju spridd i hela jordlagret, säger Johan Åberg.

Förutom kostnaden för saneringen har Naturvårdsverket lånat ut 4,6 miljoner så att Region Gotland kunde köpa Renokioskens hus och tomt. Men trots att man nu äger det så river man inte huset.

- Det är ju för att se att det verkligen går att få rent under huset. Nästa gång kanske saneringen är i bottenvåningen på ett höghus i en förort i Stockholm, och då kan man inte riva ett helt kvarter för att ta bort föroreningarna. Om den här metoden fungerar bra är det ju verkligen ekonomiskt fördelaktigt för saneringens skull, säger Johan Åberg som räknar med att marken vid fd Renotvätten är sanerad inom en månad.