Kemipriset kan belöna litiumbatterier

1:23 min

Idag tillkännages de sista naturvetenskapliga nobelpriset, kemipriset. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén spekulerar om vem som kan få det mest anonyma av Nobelprisen.

Medan medicinpriset ofta får uppmärksamhet då det går till upptäckter av behandlingar mot olika sjukdomar, och fysikpriset i sin tur får det att svindla av tanken på universums mysterier, så ligger kemipriset där sist i raden av vetenskapliga nobelpris, lite anonymt och lätt att uppfatta som lite tråkigt. Men egentligen är det orättvist.

Ofta är det allmänna metoder som prisbelönas av kemikommittén, det kan handla om nya sätt att bygga organiska molekyler eller om bättre mikroskop. Det rör uppfinningar som i sig själva kanske mest uppfattas som präktiga tekniska verktyg, men som prisbelönas eftersom de öppnat hela nya världar för forskningen som helhet.

Men i år tror jag på ett ganska konkret pris. Antingen till Emanuelle Charpentier, som ju också tippats till medicinpriset, för hennes gentekniska molekylkniv med tillämpningar inom såväl medicin som grundforskning. Eller till John Goodenough för det laddningsbara litiumbatteriet som revolutionerat såväl IT som elfordon, med sin lätthet och miljövänlighet.