Smuggling av norsk lax till Kina

2:30 min

Norsk lax blir smugglad in i Kina, uppger Roberto Garcia, handelsforskare vid det norska universitetet NMBU för Ekot. Effekterna av Nobels fredspris till en kinesisk dissident kan vara en orsak till smugglingen.

– Faktum är att smuggling förekommer mellan Vietnam och Kina.

Enligt forskaren Roberto Garcia finns en rad aktörer i fiskbranschen som bekräftar att norsk lax smugglas in i Kina.

Det har blivit mycket svårt att lagligt föra in lax från Norge till Kina efter att den norska Nobelkommittén 2010 valde att ge Nobels fredspris till Liu Xiaobo, en fängslad kinesisk dissident.

Efter fredspriset har Norges officiella marknadsandel för färsk lax i Kina har rasat från över 90 procent för fem år sedan till bara runt 1 procent de senaste månaderna.

Roberto Garcia och hans kollega publicerade nyligen en forskningsrapport om det de kallar Kinas sanktioner mot norsk lax. Sanktionerna är inte officiella, men en rad källor uppger att Kina har infört extra byråkratiskt krångel för att få just norsk lax genom tull och hygienkontroller.

– Nuförtiden är det i praktiken inte möjligt att importera norsk lax till Kina, säger Sigmund Bjørgo som är Kinachef för statliga Norges sjömatsråd.

Men eftersom många konsumenter i Kina ändå vill ha lax från just Norge så förs fisk in i Kina med delvis olagliga metoder, enligt forskaren Roberto Garcia. Dels handlar det alltså om smuggling, säger han, dels även falsk märkning av fisk och mutor för att snabba på provtagning och importlicenser för norsk lax i Kina.

– Antingen det handlar om synkronisering av importlicensförfarandet, smuggling eller falskmärkning innehåller de alla ett element av korruption, mutor eller olagligt agerande.

Och det här händer fortfarande?

- Av allt att döma, ja! Det här är sättet som norsk lax finner vägen in på den kinesiska marknaden, säger Roberto Garcia.

Sigmund Bjørgo på Norges Sjömatsråd säger till Ekot att han inte vet några detaljer om eventuell illegal laxhandel via tredje land, men att han har hört rykten om att sådant kan ske.