Asylprocessen måste förenklas

1:57 min

Migrationsverket tvingas nu förenkla asylprocessen eftersom handläggningstiderna ökar så kraftigt. Det räcker inte med att anställa fler utan hitta nya arbetssätt. 

- Vi kan inte bara förlita oss på att hela tiden få mer resurser och stoppa in mer personal, vi måste också titta på hur vi arbetar, säger Magnus Bengtsson som är ansvarig för asylsystemet på Migrationsverket.

Att det just nu kommer rekordmånga asylsökande till Sverige gör att tiderna för asylutredningarna har ökat kraftigt.

Den genomsnittliga tiden till beslut har ökat med över hundra dagar sedan i januari. Nu tar det i snitt över fem månader innan den asylsökande får träffa en handläggare och berätta om sina asylskäl och över nio månader till beslut.

En familj med blåa plastkassar flyttar in på flyktingboendet Solgläntan i Bodafors i Småland.

Gerhardt Borkowski som är platschef har sett hur tiderna för samtal med Migrationsverket har dragit iväg

– Det är de här människorna som blir drabbade. Jag har full respekt för Migrationsverkets arbete och jag förstår att de är överhopade, men något nytt måste hända med den byråkratin.

Mimoza Gjuta har varit i Sverige i fem månader. Hon tror att det är enklare för de från Syrien som vet att de får stanna medan hon som är från Albanien lever i en stressande ovisshet.

– Får jag vara kvar eller måste jag åka tillbaka? undrar hon. 

Handläggningstiderna har nu blivit så långa att Migrationsverket sedan några veckor tillbaka inte ens bokar in några utredningssamtal med asylsökande. Planen är nu istället att hitta snabbare vägar till beslut, säger Magnus Bengtsson som är ansvarig för asylprocessen: 

– En sak kan vara att titta mer på ärendets beskaffenhet. Enklare ärenden kanske vi kan hantera snabbare och på så sätt få loss resurser till att jobba med mer komplicerade ärenden, säger han.