Pengar till flyktingmottagning hamnar i fel händer på Sicilien

2:31 min

Flera tusen människor har räddats på Medelhavet till Italien den senaste veckan. Samtidigt är korruptionen vid en av Europas största asylmottagningar som ligger på Sicilien bekymrande, enligt åklagare. Pengar till mottagningen hamnar i fel händer.

– Offentliga medel går till korrupta politiker och kriminella som blir rikare istället för att pengarna går till asylsökande, säger åklagaren Carmelo Zuccaro.

Mottagningen Cara di Mineo på ett stort fält på Sicilien har som mest 4 000 personer som boende. Det är en gammal amerikansk militärbas med många hus, som en egen stad.

Åklagaren Carmelo Zuccaro har tidigare lång erfarenhet av att utreda maffian Cosa Nostra på Sicilien. Nu leder han den grupp i den enorma domstolsbyggnaden som utreder människosmuggling och annan brottslighet kopplad till migrationen. Han säger att de kommit långt med utredningen mot mottagningen Cara di Mineo.

Människor som kommit med båt över Medelhavet hit får vänta i upp till fem år på besked om asyl. Under den perioden finns också risken människor rekryteras till kriminella nätverk. En del kvinnor hamnar i prostitution och vissa män sugs upp till droghandeln. Andra utnyttjas som lantbruksarbetare med väldigt låga löner, berättar Carmelo Zuccaro.

Men huvudproblemet är korruptionen kopplad till politiker i Italien, enligt åklagaren.

På en annan mottagning jag besöker går chefen rakt förbi efter en snabb handhälsning. Han säger att jag inte får ta en enda bild eller banda något ljud ens utanför mottagningen och han har hårdnat sedan jag var här sist.

Poliserna runtomkring himlar med ögonen och suckar över mannen. Det är väl känt att det finns misstankar också mot den här mottagningen. Det är svårt att stänga de asylmottagningar som har störst kapacitet, säger åklagaren i Catania.

– Jag hoppas att ni svenskar förstår vidden av våra problem här, säger han.

Den här veckan startar flygningar från Italien med människor till andra delar av Europa, bland annat till Sverige, i linje med EU:s beslut om fördelning.

En ordentlig omfördelning och fler utredare är de åtgärder som kan minska brottsligheten, enligt åklagaren Carmelo Zuccaro.