Föreslår myndighet för att öka jämställdheten

3:24 min

Löneskillnaderna minskar knappt och kvinnor har allt mindre makt. Nu föreslår statens utredare att det bildas en jämställdhetsmyndighet för att minska klyftorna mellan kvinnor och män.

-- Jämställdheten går framåt, men det går ganska långsamt och vissa delar går bakåt, säger statens utredare Cecilia Schelin Seidegård som skriver om utredningen på DN Debatt i dag.

– Jag tror att i många länder framstår Sverige som ett jämställdhetens paradis. Vi är duktiga på många områden, men det är inte så att vi per automatik kan luta oss tillbaka och tro att det händer någonting. Vi måste hela tiden vara på.

Det var regeringen som gav i uppdrag att utreda hur jämställdheten sett ut de senaste tio åren. Utredaren Cecilia Schelin Seidegård säger att de i utredningen nu visar att det finns nya grupper som de känner stor oro för.

Färre kvinnor i riksdagen

– Det handlar om unga flickor som blir mer våldsutsatta, kvinnor som är födda utomlands som har svag arbetsmarknadsanknytning. En annan grupp, som vi kan se har det svårt på många olika variabler, är kvinnor utan utbildning.  Vi kan se på hälsosidan att de far illa, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Hon berättar att det även blivit allt färre kvinnor i riksdagen.

– Även om politiken har varit framgångsrik och ofta en föregångare, så kan man se att i de två föregående riksdagsvalen har de kvinnliga ledamöterna i riksdagen gått tillbaka.

"Inte konstigt att en sådan här viktig fråga har en egen myndighet"

För att nå målen föreslår utredningen att en ny myndighet ska bildas. Den här jämställdhetsmyndigheten ska bland annat ge stöd till andra myndigheter, kommuner och landsting och på så sätt skapa bättre långsiktighet i jämställdhetspolitiken.

 - Nu har vi sett hur långsamt det går under många år. Det är fragmentariskt, det är korta projekt, det är inte strategiskt planerat. Därför tror vi att det skulle vara bättre att prova möjligheten med en myndighet. Det är ju inte konstigt att en sådan här viktig fråga också har en egen myndighet, säger Cecilia Schelin Seidegård.