Kodakademin lockar barn till bristyrke

3:05 min

Prognoser visar att det kommer bli brist på programmerare i framtiden. För att locka barn och ungdomar att bli intresserade av yrket har företaget Askås i Säffle sedan i våras ordnat kvällskurser för skolbarn i alla åldrar.

Christoffer Eriksson är själv programmerare och håller i delar av utbildningen.

– De minsta barnen fokuserar på det logiska tänkandet, hur man räknar med en dator och hur man gör val med en dator. Mellanstadiebarnen fokuserar nu i höst på att bygga med robotar och de äldsta barnen jobbar med hemsidor och databaser.

En kväll i veckan samlas barnen i fem olika grupper och får lära sig tjusningen med att få en sak eller dataprogram att göra som man tänkt sig.

När kurserna startades upp var intresset överraskande stort berättar Christoffer och nu till termin två så har 75 procent av barnen valt att fortsätta, och kanske sitter det några framtida programmerare i bänkraderna.

– Det tror jag säkert, kanske mer åt den tekniska sidan, säger Christoffer.

Många av eleverna har ett allmänt intresse för datorer och Herman Åkerström som går åttonde klass är inget undantag.

– Det finns väldigt mycket roligt man kan göra inom kodning och man behöver kodning nästan vad an än gör med hemsidor, spel, och sociala medier, säger han.

Herman skulle mycket väl kunna tänka sig att jobba med programmering sen och säger att intresset fanns där redan innan han började på kodakademin.