IT-jättar: Fler ska få internet

Över hälften av jordens befolkning har inte tillgång till internet. Men företag som Google och Facebook vill nu att fler ska få det.

– Jag tror det är viktigt för det kommer att leda till att du får tillgång till nya möjligheter. Till utbildning, sexualkunskap, vilket är väldigt stora delar av att utveckla länder, säger Peter Parnes som är professor i distribuerade datorsystem vid Luleå Tekniska Universitet, LTU.

Facebook och företaget Eutelsat gick i veckan ut och meddelande att de ska börja samarbeta för att skicka internet från rymden till västra, östra och södra Afrika genom en satellit. Enligt The Telegraph handlar det om totalt 14 länder som kommer få uppkoppling under andra halvan av nästa år.

Luftballonger med internet

Även Google vill ge fler människor tillgång till nätet, men de vill göra det genom att skicka upp stora ballonger i stratosfären för att sedan kunna skicka internet till områden där du inte har tillgång till det i dag. Tanken är att Google ska sammarbeta med telekomföretag, när allt är färdigt är ännu oklart.

Peter Parnes förklarar att för Google och Facebooks del så handlar det om att få fler kunder.

-- Har du fler användare så kan du visa fler annonser och då tjänar du mer pengar helt enkelt.

De äger all information

Men att Google och Facebook planerar att ge tillgång till internet gör att de kommer äga ännu mer information om sina användare, och det är information som de kan tvingas lämna ut, förklarar internetexperten Patrik Wallström på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

– De äger ju inte bara vad de gör på internet i övrigt utan även all information om kunden, vilka de har kontakter med och sådana saker, säger Patrik Wallström.

Han förklarar att det finns integritetsaspekter kring att lämna ut den informationen hur som helst till de länderna där de finns, eftersom de äger all information om vad kunden gör på nätet. 

Detta kan göra att regimer som kräver att företagen lämnar ut all information kan få ut det om användarna.

-- Politiska åsikter, anslutningar, föreningar, sådana saker. Och det är inte så lämpligt, säger Patrik Wallström.