Kommunen utbildades i hur man ska spara in pengar på handikappomsorg

1:45 min

Uppsala kommun hyrde in föreläsare som undervisade i hur kommunerna ska spara in pengar på handikappomsorg, bland annat genom att inte bevilja personlig assistans lika ofta.

- Under förra mandatperioden så tog Alliansen in en sån konsult från kommun-lex. Jag var med på den träffen, det var en person som föreläste en halv dag för dåvarande nämnden för hälsa och omsorg. Jag tyckte inte alls om den föreläsningen. Det var en föreläsning som gick åt det hållet och den politiken vi för nu är absolut inte så, säger Socialdemokraten Eva Christiernin som är ordförande i kommunens omsorgsnämnd. 

Beslutet att Catharina Drougge skulle fråntas personlig assistent togs 2013 under det dåvarande borgerliga styret. Genomförandet av beslutet har dock dröjt och ska ske från november månad. I dag leder Eva Christiernin nämnden, som snart ska behandla ärendet på nytt. Hittills har kommunens linje varit att stå fast vid beslutet från 2013.  

Folkpartiets Mohamad Hassan slår tillbaka mot de rödgröna och hävdar att de har ändrat tillämpning av den s k LSS-lagen och infört hårdare bedömning av vilka som ska få personlig assistens. 

- Eva Christiernin måste ta ansvar för sin politik. Visst tog vi in kommun-lex. Och de hade ett antal föredrag inte bara i alliansstyrda kommuner utan även till ex Malmö och Göteborg som är S-styrda. De var i över hundra kommuner runt om i landet och föreläste.  Poängen var att man tog in de här föreläsarna och det var en stor diskussion men vi tog inte till oss det de sa på det sättet de förespråka det. Vad som händer nu är att Eva Christiernin tillämpar den politik eller de rekommendationerna som kommun-lex förespråkade. De rödgröna smyger in saker och sen skyller på oss, säger Mohamad Hassan.