Attacker från ryska fartyg i Syrien

2:11 min

Ryssland trappade i dag upp sin krigföring i Syrien genom att för första gången attackera mål med fartygsbaserade missiler.

Samtidigt har den syriska armén - enligt ännu så länge obekräftade uppgifter - inlett en större markoffensiv understödd av ryska flygangrepp.

26 kryssningsrobotar skickades iväg från fyra fartyg i Kaspiska havet, samtliga elva mål förintades, sa den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu när han rapporterade till president Putin vid ett TV-sänt möte; för att nå fram till Syrien 1500 km bort passerade missilerna över Iran och Irak.

Det här är första gången under en veckas krigföring som Ryssland anfaller med fartygsbaserade kryssningsrobotar vilket kan ses som en upptrappning.

Ryssland hävdar att man anfaller Islamiska staten och andra extremistiska grupper som Nusra-fronten, en del av al Qaeda, men väst och olika arabländer säger att anfallen främst syftar till att stötta Assad-regimens armé i striderna med oppositionen.

Den turkiska regeringen sa i dag att av alla ryska flygattacker hittills så är det bara två som verkligen har riktats mot IS. Den ryske försvarsministern Sjojgu sa att Ryssland har begärt hjälp från andra länder för att kunna lokalisera baser som till hör IS.

Samtidigt kommer i dag uppgifter upp att den syriska armén ska ha inlett en större markoffensiv som möjliggjorts av de ryska flygattackerna.

Enligt bland annat syriska människorättsobservatoriet, en organisation baserad i Storbritannien, ska Assad-armén ha angripit fyra oppositionsställningar i västra Syrien och det ska ha varit hårda strider.

Det här är i ett område där IS inte verkar utan armén strider mot mer moderata grupper.

De syriska myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna om en storattack men det är en vanlig uppfattning att de ryska flyganfallen just syftar till att bereda marken för en större regeringsoffensiv för att stärka president Assads ställning.

Den amerikanske försvarsministern Ashton Carter upprepade i dag att USA inte kommer att samarbeta med Ryssland i Syrien så länge den ryska krigföringen huvudsakligen går ut på att stötta regimen i Damaskus.