Aktivist: Slopa inte sanktionerna mot Lukasjenko

1:29 min

EU bör inte lätta på sanktionerna mot Vitryssland, det säger den kände människorättsaktivisten och före detta politiske fången Ales Bjaljatskij i en intervju med vår korrespondent. 

-- Jag anser att det är för tidigt att ta bort sanktionerna mot makthavarna i Vitryssland och i dag har jag tillsammans med två politiker skrivit till EU om att inte häva sanktionerna, säger Ales Bjaljatskij.

Han skriver tillsammans med de före detta presidentkandidaterna Nikolaj Statkevitj och Andrej Sannikov. Alla tre har varit politiska fångar och skriver:

"Det räcker inte att president Aleksander Lukasjenko frigav politiska fångar för ett halvår sedan. Det var bara ett halvt steg, men mycket återstår."

-- Det repressiva systemet finns kvar och förtrycket från makten likaså, valet på söndag är inte demokratiskt och fortfarande bryts mot mänskliga rättigheter på en rad områden inte minst inom rättsväsende och fängelser, säger Bjaljatskij.

Han vet av egen erfarenhet hur det är i fängelse, men skrattar lätt åt frågan hur det var, tre år är inte så lång tid säger han. Hans ljusa sätt och glada blå ögon kontrasterar mot den ökänt grymma verkligheten i vitryska fängelser. Bara håret har vitnat lite väl tidigt på denne 52-åring.

Vitryssland kallas för Europas sista diktatur med den enväldige presidenten Aleksander Lukasjenko som suttit vid makten sen 1994. EU:s sanktioner innebär att presidenten och en rad andra politiker kring honom belagts med inreseförbud till EU, de kan inte heller resa till USA. Landet har också isolerats ekonomiskt, vilket gjort att presidenten odlat kontakter med andra hårdföra styren som Nordkorea, Iran och Venezuela.