Akut brist - flyktingbarn placeras på hotell

1:38 min

Drygt 270 ensamkommande flyktingbarn har kommit till Blekinge hittills i år. Och nu är platserna helt slut. Både Ronneby och Karlshamn har tvingats placera sex ungdomar på hotell.

P4 Blekinges rundringning till länets socialtjänster visar att platserna till flyktingbarnen nu är helt slut.

18 barn står i kö för att få en plats på Cura individs hvb-hem som länets kommuner driver gemensamt. Men de barnen och ungdomarna bor istället på hotell, någon är placerad i Dalarna, några i Skåne och ytterligare någon på västkusten.

Extremt ansträngt
De socialchefer vi pratar med beskriver läget som "extremt ansträngt" och har inte tid för en bandad intervju.

– Det är väldigt tufft just nu men vi har det under kontroll. Hotell är en lösning för att hantera boendesituationen. Det viktiga är ju att vi får fram boende för de barn som kommer hit, säger Per-Ola Mattsson (S)kommunalrådet i Karlshamns kommun. 

Fler barn
Olofström tog emot ett nytt barn igår. Och idag kommer ännu ett och då har kommunen tagit emot 31 barn - långt mer än de brukar. Cirka 100 barn har kommit till Karlskrona. 75 till Ronneby, varav hälften kom i september.

Men nya platser är på gång. Ett nytt akutboende med 14 platser öppnar troligen i nästa vecka på Aspans kursgård i Ronneby. Och Cura Individ säger att ytterligare ett akutboende med lika många platser är på gång.

– Vi behöver fler boendeplatser. Och kanske ett regelverk så vi kan nyttja lokaler som egentligen inte är avsedda för boenden. Till exempel idrottshallar och tomma skolor, säger Per-Ola Mattsson.