Nobelpriset i litteratur

Aleksijevitj kan komma till Gotland

4:09 min

Idag tillkännagavs att Svetlana Aleksijevitj får Nobelpriset i litteratur. En person som blev extra glad idag var Lena Pasternak, föreståndare vid Östersjöns författar och översättarcentrum.

- Det är overkligt, jag tror knappt att det hänt!, säger Lena Pasternak föreståndare vid Östersjöns författar- och översättarcentrum.

Svetlana Aleksijevitj har varit på centret tre gånger och Lena Pasternak har också själv samarbetat med henne i Teater Unga Riks, som satte upp Bön för Tjernobyl i början av 2000-talet. Då fick Lena Pasternak arbeta med texten och åkte sedan med Svetlana till Trelleborg för att se föreställingen. Sedan har Svetlana varit på centret och skrivit flera gånger.

Hur är hon som person?

-Varm och lätt och väldigt äkta och lyssnar och har idéer. Hon kan vara tillbakadragen och väldigt öppen beroende på situationen. Men hon är väldigt fokuserad på sitt material. Varje bok tar flera år, hon samlar, bearbetar och skriver.

Lena Pasternak beskriver Svetlana Aleksijevitj stil som dynamisk, att hon blandar dåtid, nutid och dialog och röster som kommer in i nutid, som ger en spänning i texten.

- Hon tar svåra händelser som har präglat vår samtid och går djupt, utforskar och gräver från olika håll och gör en berättelse, som inte är fiktion, men inte heller reportage, utan dokumentär prosa.

- När hon berättar om Tjernobyl i boken Bön för Tjernobyl är det genom människoöden, utan att döma eller ta ställning.

Kommer du ringa upp och gratulera Svetlana Aleksijevitj?

- Jag tror jag gör det när allt lugnat ner sig nästa vecka! Då blir det från hjärtat!

Vad tror du om att få hit henne igen till Gotland?

- Chansen är ganska stor, kanske om ett år, för vi har en idé till ett seminarium om dokumentär prosa. Hon har själv tagit initiativet. Vi skulle då bjuda hit författare från hela världen till Gotland och även låta delar av seminariet vara öppet med publikframträdanden.