Ökande tiggeri oroar handeln

2:11 min

Svenska handlare tycker inte att de får hjälp från kommun och myndigheter med att hantera tiggeriet utanför butikerna. Det visar en rapport från Svensk Handel. Kd:s ordförande Ebba Busch Thor vill nu att kommunerna ska förbjuda tiggeri på vissa platser.

Mats Hedenström är näringspolitisk chef hos Svensk Handel och han är upprörd.

– Jag tycker det är skandalöst om jag ska vara helt ärlig. Det är möjligt att man behöver göra justeringar i lagstiftningen, och då får man väl titta på det. Men för det första ska vi väl börja med att följa den lagstiftning som vi har i Sverige. Politiken kan inte abdikera från en samhällsutmaning som tiggeriet utgör.

I Svensk Handels rapport, som Ekot fått ta del av, har totalt 2000 handlare svarat. Av dem uppger hälften att de har tiggare i anslutning till sin verksamhet. Av dessa handlare uppger nästan alla, 90 procent, att tiggeriet vid butiken har ökat.

Men det som framförallt oroar Svenska handel är att 70 procent av handlarna inte anser att de får någon hjälp av kommun eller myndighet att hantera situationen.

Enligt rapporten, som på måndag presenteras för regeringens samordnare för utsatta EU-migranter, vittnar handlarna även om en ökning av tiggeri inne i butik.

– Där har det skett en förändring och det gör det såklart, om möjligt, ännu mer bekymmersamt för våra medlemmar, säger Mats Hedenström.

I dag presenterade kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Annika Eclund, förslag för hur de tror att tiggeriet ska minska. Bland annat vill de att kommuner lättare ska kunna bestämma att vissa gator ska hållas fria från insamlingar av pengar.

– Den lagstiftning som redan finns i dag bör kommunerna använda för att i sina lokala ordningsföreskrifter upprätthålla ordning och reda, bestämma var man får lov att samla in pengar och inte, var man får lov att tigga och inte, utifrån de lokala förutsättningarna.

Men om Lokala ordningsföreskrifter ska kunna stå över Ordningslagen så måste det vara motiverat av ordningsskäl. Det uppger SKL:s förbundsjurist Anna Sofi Agnevik för Ekot. Alltså måste tiggeriet störa ordningen för att kunna förbjudas, och då endast i ett begränsat område. Enligt SKL skulle det till exempel kunna handlar om tiggeri vid avstigningsplatser för kollektivtrafik, vid smala passager, eller i gallerior.

Svensk Handels Mats Hedenström välkomnar kristdemokraternas förslag.

– Vi tycker att det är rimligt att man ska ha ett inflytande över vilken typ av annan verksamhet som får genomföras i eller i direkt anslutning till en butik.

Men Kd:s egna partistyrelse står inte bakom Ebba Buschs förslag, enligt uppgift till Ekot. Flera medelmmar i partistyrelsen menar att utspelet inte är förankrat i partiet, och dessutom fel väg att gå.

En av kritikerna är David Lega, som sitter i partistyrelsen och är kommunalråd i Göteborg.

– Kortsiktigt kan den här tian hjälpa de här människorna att klara dagen. Långsiktigt vet vi allihop att det här inte är en lösning. Men det är inte mänskligt att förbjuda människor att be om hjälp.

Vad tänker du om att partiledaren för ditt parti gör det?

– Jag tycker att det här är fel, jag tycker inte att vi ska gå den här vägen.