Palestinas Oscarbidrag dyker rakt ner i krypskyttens blick

2:45 min

Den palestinska regissören Najwa Najjar slog igenom stort för några år sedan med prisade filmen "Granatäpplen och myrra" som visades på ett 80-tal festivaler världen över. Nu är hon Sverigeaktuell med sin andra långfilm "I krypskyttens skugga" och som var Palestinas Oscarbidrag 2015. Kulturnytts Maria Georgieva har sett en dramathriller som utspelar sig mitt i vardagens vakuum på Västbanken.

Regissören Najwa Najjar har inspirerats av en verklig händelse från 2002 under en belägring av Palestina på Västbanken i trakterna kring Nablus, där filmen också är inspelad.

Tarek, filmens huvudperson, har precis släppts ut ur fängelset efter att ha avtjänat ett tioårigt straff för att ha skjutit ihjäl israeliska soldater. Han försöker går vidare med sitt liv och kliver in i en affär för att köpa en rosa plastskoter till det som förmodligen är hans dotter, som dotter adopterades bort och nu kan han ha hittat henne igen. Dottern spelas av egyptiska storstjärnan Khaled Abol Naga.

Precis som Najwa Najjars långfilmsdebut "Granatäpplen och myrra" sammanflätas den politiskt konfliktfyllda vardagen med det bitterljuva och mellanmänskliga. Hon är en palestinsk filmskapare som tycks vara mer intresserad av att berätta om människors vardag än att skapa politisk propaganda. Ingen av karaktärerna är särskilt ideologisk, här finns inga helgon eller syndare. Något som märks skildringen av filmens huvudperson Tarek, och varför han väljer motståndet framför familjen.

I den israeliska tidningen Haaretz refereras det till kritik kring filmen: att den skulle glorifiera krypskytten och skjutningarna.

Vad finns i krypskyttens skugga? Jo, familjen som bryts  ner av våld, och en berättelse som både är en produkt av sin tid och plats. Najjar låter publiken dra sina egna slutsatser av det väpnade motståndet.

Det köpslås med vattenledningar som förflyttas från palestinsk mark till Israeliska bosättare, med korrupta makthavare, lokala hot shots i spetsen. En av dem får Tarek att leda bort vattnet från sitt folk. Oavsett vilken sida korruptionen står på, så kan de maktfullkomlinga spela bort sina medmänniskors värdighet.

Det här är stundtals en utmärkt skildring av konfliktens pris, och hur det påverkar en familjs vardag. Där man fortsätter sitt liv, gifter sig och skojar över en kaffe. Många frågor får inte nödvändigtvis några svar: Vad händer när en man ständigt anklagas för att vara terrorist? Varför gör folk som de gör?

Trots märkliga parallellklippningar och tidshopp, som slungar en fram och tillbaka, så dyker Palestinas Oscarbidrag rakt ner i krypskyttens blick, minnesrubbningarna av Israel-Palestina-konflikten. Mitt i vardagens vakuum på Västbanken. Ett skakande mikroproträtt av människor som hamnar i skuggan av långvariga och våldsamma konflikter.