Här är sporterna som ökar mest i popularitet i Sverige

1:28 min

Hur och vad vill du träna? Nya siffror från Riksidrottsförbundet kring idrottsvanorna för unga upp till tjugo år visar att det här är de sporter som vuxit mest.

 

P3 Nyheter har jämfört hur mycket lokalt aktivitetsstöd som söktes under en tioårsperiod, 2004 jämfört med 2014, för de sporter som finns registrerade hos Riksidrottsförbundet.

Siffrorna visar hur många tillfällen som registrerats årligen, inte unika personer som idrottat. Siffror för sporter som sökt stöd efter 2004 är inte med i jämförelsen.

Källa: Riksidrottsförbundet

Korpen, triathlon, klättring, skytte och frisbee är några av de idrottsverksamheter som växer mest bland unga enligt nya siffror från Riksidrottsförbundet. Samtidigt minskar deltagandet i nästan alla andra idrotter. Och det är för att man vill kunna träna när man vill och hur ofta man vill.

– Jag ser jättemycket fram emot det varje vecka och det är kul att få göra det man behövt lägga åt sidan bara för att man inte har haft tid men nu kan man få båda två liksom, säger Julia Höglund som har valt att spela Korpenfotboll istället för att vara med i ett vanligt fotbollslag.

"Kan träna när jag vill"

De kan träna när och hur ofta de vill och på sin egen ambitionsnivå, säger Anders Wahlström på Riksidrottsförbundet.

Men de här siffrorna säger också något om vad ungdomar tycker om att träna, enligt Anton Landehag på Ungdomsbarometern, som jobbar med att undersöka vad ungdomar tycker och tänker. 

Streamingtjänstgeneration

Anders Wahlström på Riksidrottsförbundet oroas över att folk inte vill ha fasta träningstider på samma sätt i dag.

– Om man på riktigt vill nå så många som möjligt, behålla dem så länge som möjligt och man vill möta ungdomar i dag, så måste man vara mycket mer flexibel i sitt tänk, avslutar han.