
Stora demonstrationer mot frihandelsavtal
På lördag kommer 85 000 personer i Europa gå ut på gator och torg för att protestera mot frihandelsavtalet TTIP som förhandlas fram mellan EU och USA.
– Vi kommer att ha en manifestation mot TTIP - handelsavtalet mellan USA och EU. Vi kommer att ha talare från dels företag som är emot avtalet och från politiker. Det är en manifestation för att visa att vi inte vill att det här avtalet ska gå vidare, säger Brenda El Rayes, kampanjledare på organisationen Skiftet som koordinerar protestaktionen i Stockholm.
På lördag hålls manifestationer mot frihandelsavtalet mellan EU och USA - TTIP - över hela Europa och i USA. Det är startskottet för en protestvecka där organisationer vill uppmärksamma avtalet som håller på att förhandlas fram. 3,2 miljoner européer har skrivit under en internationell protestlista mot avtalet, och i Sverige har 38 000 skrivit under organisationen Skiftets namninsamling.
På Mynttorget i Stockholm kommer politiker som Carl Schlyter från Miljöpartiet, och kosmetikaföretaget LUSH, tala för att visa sitt motstånd mot avtalet. Liknande demonstrationer hålls över hela Sverige och på 200 platser kommer flygblad att delas ut. Organisationen Skiftet uppskattar att omkring 85 000 personer i EU kommer att protestera mot avtalet den kommande veckan, varav 20 000 i Berlin.
Men även om motståndet är stort så är Sveriges regeringen och flera av oppositionspartierna för ett ambitiöst avtal. Trots det så är målet med demonstrationerna att påverka politikerna att ändra ståndpunkt, säger Brenda El Rayes.
– Slopa avtalet, men vi vill även sätta press på politikerna att göra det mer transparent så att folk verkligen ser vad det är för avtal.
Varför vill ni slopa det här avtalet?
– Det här är så stort avtal och det är så många regler och det är så invecklat. Det är så mycket som kan bli fel om det här avtalet går igenom, säger Brenda El Rayes.
En viktig del av handelsavtalet är att minska så kallade icke-tariffära handelshinder mellan EU och USA, det vill säga att hitta gemensamma regler kring olika områden och skapa världens största frihandelszon. Brenda El Rayes är orolig för att genmanipulerade grödor och hormonbehandlat kött kan bli en verklighet i Europa eftersom det är tillåtet i USA. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har flera gånger framhållit att det inte kommer att bli så men det har ändå inte lugnat TTIP-motståndarna.
– Ju fler människor som är mer desto svårare blir det för regeringen att inte lyssna. Motståndet är jättestort. Vi har engagerade på över 200 platser i Sverige där människor tar TTIP till gatan och informerar människor om handelsavtalet, säger Brenda El Rayes.
Vad är TTIP?
TTIP, Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar, är ett planerat frihandelsavtal mellan EU och USA. Syftet är att förenkla handel och investeringar genom att bland annat ta bort handelsavgifter och införa en gemensam produktstandard. Avtalet har förhandlats sedan 2013. Om handelsavtalet går igenom skulle det resultera i världens största regionala frihandelszon.