Dansk tidning görs idag av flyktingar

Danska tidningen Information produceras idag helt och hållet av flyktingar. Samtliga artiklar är skrivna av flyktingar, i vissa fall med hjälp av Informations journalister.

Tidningen innehåller bland annat material om asylmottagningen, den Islamiska staten, om språkbarriärer och om myter som definierar flyktingkrisen.

Även ledaren är skriven av en flykting Zach Khadudu från Kenya, som manar norska Nobelkommittén att inte dela ut något fredspris alls i år. "Även om det självfallet är viktigt att erkänna att det finns många hjältar som arbetar hårt för att skapa fred - och som kunde förtjäna ett fredspris - bör Nobels fredspris i dessa extraordinära tider inte delas ut"

Informations ansvarige utgivare Christian Jensen och vd Mette Davidsen-Nielsen skriver att "alla har de sin historia, sitt öde, sin professionalism och sina drömmar om framtiden. Vi hör dem sällan och bara sporadiskt. För politikerna är flyktingarna bara ett problem som ska lösas så snabbt som möjligt, och de flesta föredrar att göra det utan att se dem i ögonen. Däribland integrationsminister Inger Støjberg, som trots tio dagars varsel inte har hittat tid att låta sig intervjuas av redaktionen".

På hemsidan publicerar Information även en film där journalisterna ställer frågorna till invandrarministern.

Den inleds av Susan Kanaan Berg med frågan "Många flyktingar i Danmark och i Libanon känner en personlig avvisning med dina annonser. Har det varit din avsikt?", med hänvisning till de annonser som Danmark publicerat i bl a Libanesiska tidningar om sina stramare mottagningsregler och som i dansk press kallats "skräm-annonser".