Ny Sifo: Stefan Löfven är otydlig

2:42 min

De flesta i Sverige tycker att statsminister Stefan Löfven är otydlig som politiker. Det visar en undersökning som SIFO gjorde för Ekot förra veckan - före alliansen sa upp decemberöverenskommelsen. Löfven upplevs som otydligare än moderatledaren Anna Kinberg Batra gör.

Ekot frågade några väljare i Stockholm hur de ser på Stefan Löfven och fick skiftande svar.

- Löfvén uttrycker ofta vad han vill och önskar att andra ska göra men använder inte den makt han har som statsminister att påverka att det faktiskt blir så. Jag hade önskat mer av en landsfaderperson som kliver fram och visar vägen i den situation som Sverige är nu, säger Lena Trollers Törn.

Upplever du statsminister Stefan Löfven som tydlig?

- Jo det tycker jag. Särskilt det här med flyktingfrågan tycker jag att han har varit ganska kraftfull i att få ut det budskapet att alla behöver hjälpa till, svarar Mattias Hagström.

Men Hans Axelsson som väntar på Centralstationen håller inte med:

- Nej det måste jag tyvärr säga att han är ganska obegriplig i sitt framställande av olika frågor.

Både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven har kritiserats för att vara otydliga och i den här sifomätningen svarar 52 procent att Stefan Löfven är ganska eller mycket otydlig. Färre verkar tycka att Anna Kinberg Batra är det, 38 procent, men utöver dem är det en stor grupp, nästan 20 procent som uppger att de inte kan svara på vad de tycker om henne.

- För Kinberg Batra är det en större andel som inte kan ta ställning överhuvudtaget och det innebär att hon kanske inte har nått ut. Det är i sig en otydlighet att man inte har nått ut, säger Toivo Sjörén som är chef för Sifos opinionsmätningar:

Den andra frågan i undersökningen gäller hur de två sköter sina politiska uppdrag och det är ingen succé för någon av dem. 33 procent tycker att Stefan Löfven är bra, lika många tycker att han sköter jobbet dåligt. När det gäller Anna Kinberg Batra tycker 23 procent att hon sköter oppositonsledarrollen bra och lika många att hon inte gör det.

Men tittar man på hur de egna, de rödgröna väljarna tycker, så är över hälften nöjda med hur Stefan Löfven sköter sitt jobb. En knapp tredjedel av alliansens väljare tycker om Anna Kinberg Batras prestation.

- Anna har väl inte kommit fram än så det är väl därför det är ganska blekt på båda håll kan man säga, säger Britt Tryding som är aktiv i Moderaterna lokalt och tror att Anna Kinberg Batra kommer att bli allt mer synlig framöver.

Toivo Sjörén på Sifo är inte imponerad, varken när det gäller förtroendet för Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra:

- Normalt sett ska man ha ett högt förtroende bland de egna, så har man ett lågt förtroende är det problematiskt, konstaterar Toivo Sjörén.