Tunisisk facklig företrädare om fredspriset: Jag är rörd

2:20 min


En av de organisationer i "Kvartetten för nationell dialog", som i dag tilldelades Nobels fredspris, är landets största fackförbund. Vår utsände träffade Mouldi Jendoubi som är biträdande generalsekreterare för förbundet.

Jag träffar Mouldi Jendoubi, biträdande generalsekreterare för fackföreningen hans kontor i centrala Tunis, där han jobbar på som vanligt idag och tar emot medlemmar med olika ärenden.

– Vi i UGTT och i kvartetten är mycket rörda över det här priset, säger han.

UGTT (de tunisiska arbetarnas nationella union), Tunisiens största fackförbund, var en av dom fyra parterna i kvartetten av organisationer som idag tilldelats Nobels fredspris.

– Än en gång visar det här att vi tunisier kan lösa problem genom dialog mellan olika parter, säger Mouldi Jendoubi.

Det var ett par år efter revolutionen, hösten 2013, som den så kallade kvartetten för nationell dialog i Tunisien gjorde sitt mest betydande arbete. Två politiska mord under året hade utlöst en politisk kris.

Oppositionen i den konstituerande församling, som då skrev på Tunisiens nya grundlag, drog sig ur församlingen. Grundlagsarbetet avbröts och de politiska parterna, islamisterna och den sekulära oppositionen, pratade inte med varandra.

Kvartetten gick in som medlare, och uppnådde efter mycket möda resultat.

– Det blev tillslut en grundlag, och vi höll nya val, säger Mouldi Jendoubi.

Han lägger till att kvartetten fortfarande finns, i ett sorts stand-by läge, redo att rycka in. Tunisien står nämligen inför stora utmaningar, har problem med terrorism och hög ungdomsarbetslöshet.

Nahla Dkhili som sitter på ett fik på Tunis huvudgata är glad för kvartettens skull men ser det som att det är hela Tunisiens samhälle som fått priset.

– Man måste se att det är hela Tunisiens samhälle som är den verkliga motorn för att lösa problemen och stå upp för revolutionens värderingar, säger hon.