Analys: Allianspartierna hoppar av DÖ

60 min

Efter Ebba Busch Thors dubbelspel väntar ett politiskt osäkert läge, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. När Anna Kinberg Batra meddelat att Decemberöverenskommelsen är upphävd är det mer osäkert hur det går med regeringens budgetförslag i höst, men hittills låter det inte som att den är hotad, fortsätter han.

Vad händer nu?

– Beslutet på Kristdemokraternas riksting knäckte decemberöverenskommelsen som låter den rödgröna regeringen få igenom sin ekonomiska politik, och allianspartierna hoppar nu av. Det är oklart just nu vad det kommer leda till, det här är okänd mark. Det tycks inte hindra regeringen att få igenom sin ekonomiska politik i höst. Tanken med överenskommelsen är ju att hindra Sverigedemokraterna att fälla regeringens budget genom att rösta på en gemensam alliansbudget, och i höst lägger alliansen ändå inte någon sådan. Hur alliansen kommer att agera efter hösten har de ännu inte givit besked om.

– Det finns faktiskt en möjlighet för alliansen att fälla regeringens budget redan i december, de skulle kunna lägga en gemensam reservation eller rösta på Moderaternas budgetförslag. Men hittills låter det inte så.

Hur oväntat var det att decemberöverenskommelsen skulle spricka nu?

– Det var fullständigt oväntat för bara ett par dagar sen. Kristdemokraterna brukar vara ett ganska lydigt parti. Protesterna mot DÖ har varit starkare i Moderaterna, och moderatledningen har lagt ner mycket arbete på att brotta ner kritikerna i sitt parti. Nu tvingas moderatledningen tänka om, och lägger ner kampen för DÖ inför stämman nästa vecka.

– Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor startade i praktiken den här processen. En partiledning och en nyvald partiledare åker sällan på stryk när de visar att en fråga är viktig för dem. Men Ebba Busch Thor öppnade dörren för ombuden att rösta emot, och sen gick det fort.

– Många ombud visade sin ilska över att den rödgröna regeringen river upp deras reformer, som vårdnadsbidraget och skatteavdraget för den som skänker till välgörenhet. Men vad ledamöterna tänkt sig ska hända istället har inte framgått. Det blir ju inte något nytt vårdnadsbidrag eller andra kristdemokratiska reformer för att partiet lämnar DÖ.

Bidrog partiledaren Ebba Busch Thor till beslutet att lämna decemberöverenskommelsen?

– Det gjorde hon definitivt. Redan i går sade hon på en pressträff att hon och partiledningen var för överenskommelsen, men hon gav dubbla budskap, hon sade att ombuden fick rösta som de ville. Hon tonade ner alla risker med att riva upp överenskommelsen och sade att det kan partiledningen hantera. När hon sen gick upp på scenen under debatten om överenskommelsen var hon lika dubbeltydig.

– Ebba Busch Thor har uppenbarligen åtminstone spelat med att det kunde gå såhär. Innan hon var vald visade hon att hon var kritisk till decemberöverenskommelsen. Nu kan hon ge bilden att KD är det parti som är överenskommelsens värsta fiende och som är tuffast i opposition.