Ådalen reser sig igen - Stor manifestation i Kramfors

2:50 min

Klockan 11.00 på lördagen startade den stora manifestationen i Kramfors i kampen för att försöka rädda Sollefteå sjukhus. Kramfors arbetarekommun uppskattade antalet demonstranter till uppemot 10.000.

Uppskattningsvis var det alltså så många som 10.000 människor som deltog i den här manifestationen. Siffran har vi fått från arrangören Kramfors arbetarkommun.

Den 400 meters friidrottsbana som finns inne på Kramfors IP räckte inte till när människorna samlades innan tåget började röra på sig. Trots fyrdubbla led inne på banan fick man använda konstgräsplanen för att alla skulle rymmas.

Tåget vandrade upp och förbi hotell Kramm där socialdemokraterna har ett två dagar långt förtroendemöte. 75 av länets ledande s-politiker behandlar förutom sjukhusfrågan också den framtida skatten i landstinget. Dessa två frågor kommer dock upp på dagordningen först under söndagen.

Ledet av alla människor tog sig sedan ned till torget där ett tiotal talare fanns på plats. Både politiker, sjukhuspersonal som allmänhet kom till tals.

Bengt Sörlin som är både kommun och landstingspolitiker för moderaterna öppnade med följande:

-- Vi måste vända på alla stenar innan det kommer ett beslut. I Sundsvall finns det ett helt berg att vända på.

Bertil Böhlin (c) och oppositionsråd i Kramfors vill att man nu väntar och utnyttjar expertis utifrån som får räkna och se vad som är bäst inför framtiden.

-- Låt 2016 bli ett år när vi utreder vad som bör göras var Böhlins förslag.

Markus Westman, 20,år från kulturskolan i Sollefteå var den yngsta talaren under manifestationen. Han berättade att han för två veckor sedan skickade ett brev till statsministern Stefan Löfvén där han bad om hjälp.

-- Jag har ännu inte fått något svar men jag hoppas statsministern kommer med ett svar så småningom, säger Markus Westman. Jag tror att han kan hjälpa oss att behålla sjukhuset.

Före detta kommunalrådet i Sollefteå, Jan Näsström, efterlyste statsministern i sitt tal.

-- Var är du Stefan Löfvén frågade sig Näsström. Det här som är på väg att hända i ådalen går stick i stäv med hur du vill att det ska vara. Tänk på att det är 40.000 människor som drabbas om sjukhuset drabbas.
I Sollefteå.

Lennart Sundwall