Avvaktat mottagande till Björklunds utspel

2:39 min

Socialdemokraterna borde bilda en ny regering, utan Miljöpartiet. Det är i alla fall Folkpartiledaren Jan Björklunds svar på statsminister Stefan Löfvens vädjan i går om mer samarbete mellan allianspartierna och regeringen.

– Det kommer att bli väsentligt lättare att göra blocköverskridande uppgörelser i stora och viktiga frågor om Stefan Löfven är beredd att genomföra en regeringsombildning där han låter Miljöpartiet lämna regeringen och där han hakar av Vänsterpartiet från det väldigt nära och täta samarbete som de har.

Efter allianspartiernas besked att Decemberöverenskommelsen inte längre gäller, finns det nu många olika bud på hur Sverige bäst ska kunna regeras.

Folkpartiledaren tror alltså att en ännu mindre minoritetsregering, med bara Socialdemokraterna, är vägen fram.

Men det tror inte Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Jag välkomnar att Jan Björklund pratar om mer samarbete i svensk politik. Det behövs, det visar de utmaningar som Sverige står inför. Men det är lite fel ände att börja i att utesluta partier. Vi behöver bli fler som samarbetar, inte färre.

Kan du helt utesluta en regeringsombildning?

– Vi har ett gott samarbete med Miljöpartiet och är stolta över den budget som vi har lagt fram, men vi har också hela tiden sagt att vi vill samarbeta bredare än så.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner tar inte illa upp för att Folkpartiet vill peta ut partiet ur regeringen. I stället fokuserar han på Jan Björklunds önskan om mer samarbete.

– Vår linje har hela tiden varit breda samarbeten med till exempel Folkpartiet och Centerpartiet. Det öppnar Jan Björklund för nu och det är väldigt positivt.

Det största oppositionspartiet, Moderaterna väntar till kvällens TV-sända debatt med att ge sin syn på Folkpartiets utspel. Och även Centerpartiet avvaktar.

Kristdemokraterna, som allmänt anses ligga långt ifrån regeringen i de flesta frågor är inte särskilt intresserade av Jan Björklunds önskemål om regeringsombildning.

– Det är politikens innehåll som är avgörande för om det går att göra överenskommelser eller inte. Vad Stefan Löfven gör med sin regering är upp till honom, säger Jakob Forssmed är partiets vice ordförande.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt samarbetar också gärna i enskilda frågor, men när det gäller den ekonomiska politiken säger han att den rödgröna regeringen inte har något annat alternativ än Vänsterpartiet.

– Menar regeringen allvar med att vi behöver ett mer jämlikt samhälle och att den borgerliga politiken inte fungerande under åtta år, då är det orimligt att gå höger ut, när man kan välja ett väl fungerande vänstersamarbete.