Appar inte så anonyma som man kan tro

2:34 min

Det hotfulla meddelandet som har lett till att Lunds universitet har stängts kom från den sociala appen Jodel. Appen ska garantera anonymitet men det är långt ifrån säkert att det är möjligt.

Frågan är om och när man kan komma att spåra den person som skickat hotet. Den frågan fick Anders Ahlqvist som jobbar på polisens nationella IT-brottscentrum svara på:

– Det vill jag inte uttala mig om just nu för jag vet inte exakt hur långt man har kommit i region syd med den saken men appen är ju byggd för att man ska vara anonym. Sen får vi väl se hur anonym man är i slutänden.

Men det här med anonymitet på nätet, en fråga som dyker upp är ju om man kan vara anonym i praktiken?

– I praktiken kan man nog vara det, rent tekniskt i alla fall. Det finns ju teknik så att kedjan bryts så att säga. Sen kan man bli spårad på flera olika sätt, det är inte bara tekniken som spelar in. Så svaret är att det beror på, som alltid när det gäller internetrelaterade händelser.

Hur ser det ut med erfarenheten hos polisen med att just spåra via sådana här appar?

– Det finns en uppsjö av appar där man påstås vara anonym och där kvalitén är minst sagt varierande när det gäller anonymitetsnivån. Så det beror på vilken app man använder och hur försiktig man är i övrigt. Det är inte bara den tekniska frågan som gäller.

Just den här appen, är den bekant för dig?

– Den är bekant på det sättet att jag har sett den men inte i ett sådant här ärende tidigare. 

Hur skulle du bedöma möjligheterna att spåra det här meddelandet?

– Jag vill inte spekulera i det just nu. Den operativa verksamheten kring just den här händelsen ligger hos region syd och det är de som får uttala sig om det.

Kompetensen att spåra det här meddelandet, finns den regionalt eller måste man vända sig till den nationella expertisen?

– Den regionala nivån ska ha kompetens på det här området men vi har naturligtvis spetskompetens på nationell nivå och vi är alltid beredda att biträda den regionala nivån om det är så att de känner att de behöver det.

Har ni fått en sådan förfrågan?

– Vi har varit inblandade i ärendet och biträtt i vissa delar men det är fortfarande så att operationen sköts av region syd.