Rysslands inblandning i Syrienkriget kritiseras

1:06 min

Kriget i Syrien var en av huvudpunkterna när EU:s utrikesministrar träffades i Luxemburg i dag. Rysslands inblandning kritiseras samtidigt anses inte den sittande regimen i Syrien vara en del i en varaktig fred.

– Det finns ingen långsiktig lösning som är militär utan det är det politiska spåret som vi måste satsa på nu. Det vi har sett av det ryska beteendet det hjälper inte utan det komplicerar konflikten i Syrien. Det verkar också som att huvuddelen av målen inte är IS utan oppositionen. Det känns mycket oroande, säger utrikesminister Margot Wallström.

Varför vill inte EU:s medlemsländer se Bashar al-Assad som en del av lösningen på konflikten?

– Inget land hävdar att al-Assad bör vara kvar, för han har dödat sju gånger så många människor än vad IS har gjort. Och det förstår väl alla att det inte finns någon legitimitet för en härskare av det slaget. Det är ingen långsiktig lösning, säger Margot Wallström. 

Enligt EU:s medlemsländer måste Rysslands militära attacker upphöra direkt om de inte riktas mot den islamiska staten eller mot andra terrorgrupper som pekats ut av FN och som opererar inne i Syrien. EU:s medlemländer vill helt enkelt att till exempel flygbombningar måste samordnas.

Finlands utrikesminister Timo Soini sa till svenska Yle att läget är mycket allvarligt.
– Det är en ordentligt svår situation att Ryssland bombar några orter är inte acceptabelt, det kan vara att komplicera hela situationen ännu mer, säger han.