Skräckfyllt när fransmän filmar i Ed

1:39 min

Skogarna utanför dalsländska Ed är inspelningsplatsen för kommande skräckfilmen Into the Forest, och bakom står franska radarparet Gilles Marchand och Dominik Moll.

Det är ett samarbete mellan franska och svenska filmproducenter som ska resultera i långfilmen Into the Forest, eller Dans la Forêt. Finansieringsstöd kommer från bland andra Film väst och från franska Canal plus.

Filmen både spelas in, och utspelar sig, här i Sverige.

Utöver den mystiska omgivningen prisar franske regissören Gilles Marchand även det speciella ljuset vid inspelningsplatsen, i skogen utanför dalsländska Ed.

– Filmen hade inte blivit densamma om den gjorts någon annanstans, säger han.

Filmens handling är centrerad kring två franska pojkar som besöker sin pappa i Sverige.

Pappan som är separerad från pojkarnas mamma bor och arbetar i Göteborg, och under sommarsemestern tar han med sönerna till en liten stuga i skogen.

Men det blir snart uppenbart för bröderna att deras pappa inte har för avsikt att återvända till civilisationen, och den förändring som han genomgår skrämmer pojkarna.

Genren psykologisk skräckthriller har blivit något av ett signum för radarparet Gilles Marchand och Dominik Moll, som regisserat och skrivit manus till ett flertal uppmärksammade filmer i Frankrike.

Men att franska filmskapare samarbetar med svenska hör inte till vanligheten, säger Frida Hallberg, en av filmens producenter.

– Det är lite synd, för Frankrike är ett jättebra land att producera film med.