Höjd maxinsats på Vegas-automater oroar

1:31 min

Värdeautomats-spelare hinner med 30 tryck på Svenska Spels Vegas-automater per minut. Snabbheten och den nyligen höjda maxinsats-gränsen oroar Spelberoendes förening Göteborg. 

P4 Göteborg har granskat Svenska Spels spelautomat Vegas, en spelform som av experter anses vara extremt beroendeframkallande på grund av hastigheten.

Maxinsatsen som höjdes från fem kronor till sex innebär framför allt en förändring över tid. På en minut går det nu att satsa 180 kronor jämfört med det tidigare taket på 150 kronor. På tio minuter innebär det en skillnad på 300 kronor som en spelare kan satsa.

– Jag spelade för växelpengar som jag fick tillbaka och vann förhållandevis mycket pengar. För mig räckte det att spela en gång och göra om det några dagar senare för att jag skulle fastna, säger Patrik Axelsson, som har egen erfarenhet av Vegas-spelautomater och som idag är rådgivare på Spelberoendes förening Göteborg.

Han hade hoppats på att spelautomater skulle försvinna helt. Inte minst på grund av den minskade omsättningen på Vegas-automaterna de senaste åren.

Idag säger han att han vet att spelautomater är uppbyggda på ett sätt som ska få folk att fastna i spelberoende. Och han får stöd av mångårige forskaren om spel Per Binde vid Göteborgs Universitet.

– Spelautomaterna är tillverkade för att man ska tycka att det är kul och intressant. Det används en rad olika psykologiska trick för att man ska fortsätta mata in pengar i dem, säger Per Binde.

Det är just farten, verklighetsflykten och den relativt låga insatsen som lockar människor till att spela. Via ljud- och ljuseffekter stimuleras sinnena vilket fått folkhälsomyndigheten att klassa spelautomater som högriskspel.

Ganska nyligen så höjde Svenska Spel maxinsatsen med 20 procent vilket gör att det går ännu snabbare att vinna - eller förlora. För oddsen är som på alla spel på bankens sida.

– Vi kan inte tvinga folk att spela hos oss. Vi har ett uppdrag att försöka kanalisera folk illegalt. Då måste vi erbjuda det som folk vill ha och vi måste finnas där folk vill finnas samtidigt som vi ska vara ett tryggt och säkert alternativ, säger Martin Hedensiö kommunikationsdirektör vid Svenska Spel.