Stefan Löfven lovar mer resurser och enklare regler

2:12 min

Mer resurser från 2016 och förenklat regelverk. Det är statsminister Stefan Löfvens svar idag till de kommuner och landsting som knäar under den börda som den ansträngda flyktingsituationen skapar.

– Från årsskiftet kommer en 50-procentig höjning. Dels har vi förenklat stödet till kommunerna från staten så att det kommer schablonbelopp så de vet per individ hur mycket man får, säger Stefan Löfven.

– Man har också pekat på från Sveriges kommuner och landsting att regelverket ibland är för krångligt. Så det är vi också självfallet villiga att se över.

På vilket sätt kommer du ändra regelverket?

– Det är utifrån de krav och frågetecken som i såna fall kommer från kommunerna. Vi hör att det kan finnas såna problem. Det är självfallet så att vi har en kontinuerlig dialog. Det är ute i kommunerna det mesta sker, och då måste de få den bästa hjälpen.

Den akuta flyktingsituationen tog en stor plats när statsministern i dag talade på Unionens kongress i Göteborg. Vi följer utvecklingen noga timme för timme, sa Stefan Löfven och pekade på de förändringar regeringen gjort för att klara situationen.

Det handlar exempelvis om enklare sängplatser, förenklat SFI med praktik och yrkessvenska och snabbspår för att godkänna utbildningar i vissa bristyrken.

Till de kommuner och landsting som i sina rapporter till MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vittnar om en mycket ansträngd situation var beskedet alltså ökade resurser från 2016 och öppningar till förenklade regler.

Samtidigt passade Stefan Löfven på att ge de fyra oppositionspartierna en känga, som han menar eventuellt riskerar hålla budgeten gisslan och därmed påverka kommuner, organisationer och myndigheter i ett allvarligt läge.

– Det är i såna falla bra med ett tydligt besked från borgerligheten att nu är det den här budgeten som går igenom. Då vet kommunerna vad det är som gäller, sa Stefan Löfven.