Bättre luft när miljöbovar ryker i Polen

1:53 min

Polens problem med luftföroreningar, som bland annat orsakas av att miljontals privatbostäder värms upp med primitiva koleldade kaminer, kan vara på väg att lösas.

I början av oktober klubbades en ny lagstiftning som gör det möjligt för städer och kommuner att förbjuda privat koleldning. Det här är en stor seger för de många medborgarinitiativ som länge kämpat för renare luft.

– När det är mycket luftföroreningar i Krakow kan barn på förskola inte vara utomhus. I praktiken innebär det att de stannar inne fyra månader i sträck. Förskolan blir som ett litet fängelse på vintern, berättar Anna Dworakowska.

Hon är en av initiativtagarna till Krakowsky Alarm Smogowy, Krakows smog-alarm. Det är en organisation som arbetar för att förbjuda äldre kaminer, som eldas med kol som köps i lösvikt på marknader runt om staden.

Dålig luft tar livet av 70 000 polacker varje år och har bland annat fått EU att hota med böter. En viktig orsak till den dåliga luften är att 3,5 miljoner småhus värms upp med kol som förbränns i enkla kaminer utan filter. De släpper ut stora mängder partiklar som orsakar andningsproblem och cancer. Forskning pekar ut kaminerna som främsta orsak till att just Krakows luftföroreningar är en av Europas värsta, flera gånger över gränsvärdena.

Men nu i början av oktober togs alltså ett viktigt steg för att förbättra situationen. Den nya lagstiftningen gör det nu möjligt för städer och kommuner i Polen att förbjuda privat koleldning.

Lukasz Pytlinski, chef för opinionsmätningsföretaget CEM, säger att information har ökat medvetenheten om hälsoriskerna.

– Folks inställning till koleldning nu ändras mycket snabbt, säger han.

Mer om kol i Polen blir det i vårt miljöprogram Klotet klockan 13.35 i P1.