Jönköping

Lurade över 70 på Blocket - på fri fot igen

1:55 min

En funktionshindrad kvinna blev blåst på minst 50000 kronor. Hon är en av hundratalet som drabbats av mannen från Jönköping. 

Trots att en man i Jönköping åkt fast flera gånger för bedrägeri har han kunnat fortsätta att lura människor. En av de som råkat ut för mannen är en funktionshindrad kvinna som blev av med minst 50000 kronor.

I somras anhölls en 24-årig man för bedrägeri. Han misstänks för att ha lurat av en kvinna hennes besparingar. Kvinnan har funktionshinder och i hennes anmälan till polisen skriver hon att det försvunnit cirka 50000 kronor från hennes konto, men enligt uppgifter till P4 Jönköping är det sannolikt det dubbla som försvunnit.

Det är inte den första gången som den unga mannen från Jönköping lurar av folk pengarna, han har tidigare dömts för att ha lurat hela 73 personer.

Under 2011 svarade han på massor av Blocketannonser, och lade ut några själv där han låtsades sälja saker som han inte hade - mest biljetter. Hans offer förde över pengar, men det kom aldrig någon biljett.

Enligt honom själv gjorde han det för att finansiera sitt spelmissbruk, han fick ihop ungefär 70000 kronor innan polisen tog honom, då var han 20 år gammal och han dömdes för bedrägeri i 57 fall och fick skyddstillsyn. Han fick också betala skadestånd och skulle behandlas för sitt spelmissbruk.

Men spelandet fortsatte, och så även bedrägerierna. 2014 dömdes han åter för bedrägeri och bedrägligt beteende, då mot 16 personer. Han hade lurat till sig pengar på exakt samma sätt igen, alltså genom att sälja saker han inte har. För knappt ett år sedan dömdes han till tre månaders fängelse.

Efter det har han alltså varit igång igen. Förra veckan anhölls han för fler fall av bedrägerier, även de här gångerna har personer lurats på internetsidan Blocket. Dessutom finns här fallet med den funktionshindrade kvinnan som han i somras lurade av pengar - han ska också ha använt hennes konto för att föra över pengar för en del av de nya Blocketbedrägerierna.

Men 24-åringen är på fri fot nu igen eftersom han inte häktades.