Minst 30 VW-chefer kände till bluffen

1:14 min

Turerna kring Volkswagens manipulationer med avgastester fortsätter. Nu visar det sig att betydligt fler var delaktiga i bedrägeriet än företaget hittills har sagt. Enligt nyhetssajten Spiegel Online rör det sig om ett 30-tal personer.

Uppgifterna kommer enligt Spiegel Online från källor med insyn i Volkswagens interna utredning om avgasfusket. Bedrägeriet, som har pågått i flera år, var inte ett verk av några få, något som koncernens USA-chef Michael Horn upprepade när han frågades ut av den amerikanska kongressen förra veckan.

Snarare handlar det om minst 30 personer, och de kommer att suspenderaras från sina tjänster. Kretsen av medarbetare som har haft vetskap om och medverkat till manipulationerna kan också komma att utvidgas ytterligare, enligt informationen till Spiegel Online.

I morgon ska nye koncernchefen Mattias Müller informera ledningen om hur långt internutredningen har kommit, hur man ska åtgärda bilarna med de manipulerade dieselmotorerna och om eventuella sparprogram.

Volkswagen uppskattade häromdagen att avgasbedrägerierna kommer att kosta minst motsvarande 370 miljarder kronor. Men med tanke på att skandalen fortsätter att breda ut sig finns ännu ingen definitiv överblick av hur stora böter och skadeståndskrav som är att vänta.  

Idag bekräftades också ryktena om att chefen för märket Skoda, Winfried Vahland slutar. Han var omnämnd som en av kandidaterna till posten som koncernchef efter avgångne Martin Winterkorn men lämnar nu Volkswagen efter 25 år