Frisk från ebola blev sjuk igen

1:11 min

Den som tidigare varit sjuk i ebola verkar kunna få tillbaka sjukdomen. En brittisk sjuksköterska som överlevde ebola i fjol har nu insjuknat igen.

Pauline Cafferkey drabbades i fjol av ebola, efter att hon arbetat som sjuksköterska i Sierra Leone. Hon sökte själv hjälp sedan hon kommit hem till Storbritannien och kände sig misstänkt sjuk.

Det visade sig att hon mycket riktigt hade drabbats av ebola. Hon togs in på ett specialistsjukhus och återhämtade sig. Fallet fick mycket stor uppmärksamhet i brittiska medier.

I förra veckan, nästan ett år efter tillfrisknandet, blev hon sjuk igen. Hon sökte läkare, men skickades hem med beskedet att hon nog drabbats av ett förkylningsvirus.

Efter ett par dagar, när hon blivit allt sämre, sökte hon sig till ett större sjukhus. Därifrån skickades hon omgående till samma infektionssjukhus där hon behandlades i fjol. Läkarna där har i dag meddelat att hon kämpar mot ebola igen, att hennes hälsa har försämrats och att tillståndet är kritiskt.

Det är såvitt bekant första gången som en tillfrisknad ebola-patient får tillbaka sjukdomen ett år senare, sedan viruset uppenbarligen gömt sig under en tid. Vad det innebär för risker för alla dem hon har träffat under ett år, kan ingen svara på idag.