Nu öppnar Sveriges första akutmottagning för våldtagna dit alla är välkomna

2:18 min

Transpersoner, män och kvinnor. Till akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm är, från och med i dag, alla välkomna.

Fram tills i dag har det inte funnits någon mottagning i Sverige dit alla som blivit våldtagna är välkomna. Innan har våldtagna transpersoner och män inte haft någonstans att vända sig.

– Tiden är inne att erkänna det här problemet, säger Lotti Helström som är docent, överläkare och projektledare för den nya mottagningen.

"Har svårare att se sig som offer"

– Tanken på att män kan våldtas har legat ganska långt borta, det har varit ett väldigt dolt och förnekat problem, tycker Lotti Helström.

Och Börje Svensson, som är legitimerad psykoterapeut och har träffat många pojkar och män som blivit utsatta för sexuellt våld, håller med. 

– Män som blir våldtagna vill inte erkänna för sig själva att det har varit en våldtäkt utan de kan känna egen skuld och delaktighet. De har svårare att se sig som offer, säger han.

Kan ge ringar på vattnet

Att akutmottagningen ska rikta sig till alla tror Börje Svensson är ett steg i rätt riktning.

– Det kanske leder till att det blir flera akutmottagningar i andra delar av Sverige. Jag tror att sådana här goda initiativ kan sprida sig och ge ringar på vattnet, avslutar han.