Henriksson: ”Rosengård och Örebro är inga topplag i Europa om 5-10 år”

1:57 min

Rosengård och Örebro är klart för åttondelsfinal i Champions League efter sammanlagt 9-0 och 8-0 mot mästarlagen från Finland och Grekland. Men det gäller att passa på att njuta. För Radiosportens expert Richard Henriksson tror inte svenska lagen är med i Europatoppen länge till.

– Om fem-tio år kommer Europatoppen inte bestå av lag som Kif Örebro och FC Rosengård, säger Henriksson.

Han menar att det är de stora lagen på herrsidan som nu börjat etablera sig på damsidan som gör att de svenska lagen kommer slås ut konkurrensmässigt. 

– Det är ett trendbrott som är på väg att ske. Chelsea vann engelska ligan och Bayern München vann tyska ligan. Det handlar om de resursstarka klubbarna med en herrverksamhet som väljer att ha en damverksamhet, då är det svårt för övriga klubbar att konkurrera. Bayern München, PSG och Barcelona kan ta pengar från annan del av verksamheten, säger Henriksson.

Han tror att Europatoppen om 5-10 år endast kommer bestå av sådana lag. Och det kommer även innebära att allsvenskan tappar i slagstyrka.

– Vi ser en solklar trend att de bästa spelarna lämnar Sverige. Vi har riktigt bra spelare kvar fortfarande i allsvenskan, men jämför du med för bara några år sedan var det betydligt fler. Och även de bästa svenska spelarna spelar utomlands, inte i allsvenskan, säger Henriksson.