Recept: Sliders – minihamburgare på Calles vis

5:04 min

Receptet sänt i P4 Kalmar 15/10 2015

Sliders, eller minihamburgare, passar både om du vill göra många att ha på buffé eller om du har middagsgäster med olika smak; då kan du göra några med till exempel nötkött, andra med fisk eller någon helt vego. Numera finns små hamburgerbröd till sliders i butik. För att de inte ska välta kan du hålla ihop dem med ett grillspett i bambu.

Annica Tribergs son Calle gjorde tre olika varianter, en amerikansk, en asiatisk och en svensk. Räkna med att man äter två-tre per person, beroende på hunger.

Amerikanska sliders:

250 g nötfärs

4 skivor ost

1 tomat, skivad

2-3 msk majonnäs

1 saltgurka

salt, peppar

olja att steka i

4 små hamburgerbröd

4 grillspett

Forma fyra runda bollar. Stek dem på ena sidan. Vänd och platta till dem lätt. Salta, peppra och stek dem klara, de kan gärna vara rosa i mitten. Sista stunden lägger du på en skiva ost på varje, så att den får smälta lite.

Bred majonnäs på ena brödhalvan. Lägg på hamburgaren, en skiva tomat och toppa med en kvarts saltgurka. Lägg på överdelen av brödet och stick ett grillspett igenom.

Japanska sliders:

8 råa räkor, oskalade stjärtar

75 g råa räkor, skalade

150 g fläskfärs

1 vitlöksklyfta

1 tumstor bit färsk ingefära

2 msk finhackad purjolök

+ 1 dm purjo till dekor

1 krm malda nejlikor

2 krm mald ingefära

2 krm malen kanel

2 krm malen fänkål

2 krm malen stjärnanis

salt, peppar

sesamolja att steka i

3 msk ketchup + ca 1 tsk kinesisk soja

4 små hamburgerbröd

4 grillspett

Stek räkstjärtarna med skal i sesamolja. Lägg dem åt sidan men låt oljan vara kvar i pannan.

Hacka de råa skalade räkorna och mal dem fint. Blanda med fläskfärsen. Hacka vitlök, ingefära och purjo mycket fint. Blanda med färsen.

Blanda de malda kryddorna och smaksätt färsen. Salta och peppra försiktigt. Vill du, kan du provsteka en liten klick för att kolla kryddningen.

Forma fyra bollar av smeten. Stek dem i sesamolja tills de är genomstekta. Platta till dem lätt.

Blanda ketchup med så mycket soja att du får en fin sälta. Bred detta på underdelen av bröden.

Skär biten purjolök i fina, länga strimlor och lägg på. Lägg på en biff och en skalad räkstjärt. Lägg på överdelen av brödet och toppa med en oskalad räkstjärt. Håll ihop med ett grillspett.

Svenska sliders:

225 g kalvfärs

1 ägg

2 msk grädde

½ dl ströbröd

salt, peppar

1 liten gul lök

2 msk socker

2-3 msk svensk senap

smör att steka i

4 små hamburgerbröd

4 grillspett

Blanda ägg, grädde och ströbröd. Salta och peppra. Låt svälla en stund.

Blanda med kalvfärsen. Provstek en liten klick för att kolla kryddningen.

Skala löken och skär den i tunna ringar. Hetta upp rikligt med smör i en tjockbottnad panna och mjukstek löken försiktigt. Rör ner sockret och låt löken puttra vidare.

Fora fyra bollar av färsen och genomstek dem i smör. Platta till dem lät när du vänder dem.

Bred senap på brödens underdelar. Lägg på en pannbiff och toppa med rikligt med lök. Lägg på överdelen och håll ihop med ett grillspett.