Carl Bildt och Clara Henry spelar i årets julkalender Månsaråttan

Nanne Grönvall, Nour El Refai, William Spetz och Carl Bildt är några av de kända namn som står på rollistan för Månsaråttan, årets julkalender i Sveriges Radio.

Berättelsen handlar om en oväntad vänskap mellan den hemlösa kvinnan Månsaråttan, spelad av Nanne Grönvall, och elvaåriga Tea, spelad av radiodebuterande Lilja Östervall Lyngbrant.

Tea förväntar sig ännu en tråkig vinter i sitt händelselösa liv i den lilla skånska byn Bykestad. Då gör den hemlösa kvinnan Månsaråttan entré med dunder och brak och vänder upp och ner på allt. Det blir en vinter fylld av vilda mopedjakter, knastriga telefonsamtal från Brindisi och Havanna, eldslukarkonster och inbrott.

– Månsaråttan är en häftig karaktär, hon är kaxig och modig. Det var fantastiskt roligt att spela henne och jag såg fram emot alla inspelningsdagarna, säger Nanne Grönvall.

Radiodebuterande Lilja Östervall Lyngbrant, 11 år från Knivsta, spelar Tea.
– Tea och jag är lika men ändå olika. Hon är en riktigt cool tjej som vill uppleva äventyr. Själv är jag mycket mer sprallig och fnissig, säger Lilja Östervall Lyngbrant.

Några av de övriga rollerna:
Nour el Refai spelar Månsaråttans ständige kompanjon kajan Lindberg De Geer Van Hauten.
Anders Jansson spelar Bykestads starke man Sture.
Lena Philipsson spelar Rosita, Månsaråttans stora kärlek.
Sissela Benn spelar Christel, Teas mamma.
Dogge Doggelito spelar Enzo, Teas papa.
William Spetz spelar Wilmer, Teas fotbollstokige bror.
Johan Glans spelar Dirty Hasse som jobbar för Sture.
Clara Henry spelar fritidsledaren Aman.
Carl Bildt spelar Teas farbror Diego.

Månsaråttan är skriven av Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, kanske mest kända som komikerduon Åsa & Gertrud. För regin står Camilla van der Meer Söderberg.