Snart förhandlingar om framtidens infrastrukturpaket

1:08 min

Vem ska betala framtidens infrastruktursatsningar, staten eller kommunerna? Efter årsskiftet drar förhandlingar igång hur ny Västsvensk infrastruktur ska bekostas.

Samtidigt som trafikomläggningar och hål i marken påminner göteborgarna om att Västsvenska paketet fortsätter bli verklighet så startar snart förhandlingar om vem som ska betala de satsningar på ytterligare infrastruktur som krävs i framtiden, exempelvis en höghastighetsbana för tåg mellan Göteborg och Stockholm.

- Det är jätteviktigt för allmänheten och göteborgarna förstå att man ska engagera sig för sakerna som kommer efter Västsvenska paketet, säger Gitte Caous som är stadssekreterare för socialdemokraterna med ansvar för budgeten. 

Den tiden är förbi då staten ensamt ansvarade och betalade för stora infrastruktursatsningar, som ny järnväg,  numera krävs lösningar där fler är med och betalar. Frågan är hur det ska gå till.

Efter årsskiftet börjar förhandlingarna som ska vara klara inom 2 år, men själva järnvägen tar kanske 20 år till innan den är klar.