Roger Wilson jagar filmklassiker på nätets streamingsajter

3:13 min

Hur tillgängliga är egentligen filmhistoriens klassiker när streamingtjänsterna på nätet i allt större utsträckning har ersatt videbutikerna. När kulturredaktionens Roger Wilson gick igenom den brittiska filmtidningen Sight and Sounds lista över filmhistoriens 50 bästa filmer fanns bara 17 av filmerna att se på lagliga streamingsajter och filmtjänster. Och bland de som saknades fanns filmer som De 400 slagen, Cykeltjuven och en och annan Hitchcockrulle.

Det började egentligen med att jag skulle gå och se operan Notorious i Göteborg. Som förberedelse ville jag se filmen som den byggde på, Hitchcockrullen från 1946 med Ingrid Bergman i huvudrollen.

Men trots att jag sökte på filmsajt efter filmsajt så fanns den inte att få tag på, någonstans. Jo, till sist hittade jag faktiskt en dålig piratkopia på Youtube.

Vid varje formatskifte är det alltid några filmer som inte hänger med. Så var det när vhs:erna byttes ut mot dvd:er, och så är det nu när vi i allt större utsträckning ser filmer via streamingtjänster. Ibland beror bortfallet på krångliga rättighetsfrågor. Andra gånger är faktiskt några få eldsjälar som i det tysta sett till att filmer inte glöms bort för alltid.

Men för att få ett lite bättre grepp hur läget egentligen ser ut så har jag gått igenom två olika topplistor där kritiker valt ut filmhistoriens bästa filmer för att se hur många av dom som finns att se på nätet. För att inte behöva gå igenom var och en av den uppsjö av sajter som finns så har jag använt sajten Vodeville, som har tillgång till de flesta av de lagliga filmtjänsternas databaser. Och resultatet var inte särskilt upplyftande.

Av listan på de 50 bästa filmerna genom tiderna från den ansedda brittiska filmtidningen Sight and Sound fanns till exempel bara 17 av de 50 att se på laglig väg.

Och även om jag kanske inte är så överraskad över att Murnaus Soluppgång från 1927 inte låg ute på någon streamingsajt, så saknas även titlar som de Sicas Cykeltjuven, In the Mood for Love av Wong Kar-Wai, Truffauts De 400 slagen och Bergmans Persona.

Lite bättre såg det ut när jag gick igenom tidskriften FLM:s lista över de 25 bästa svenska filmerna genom tiderna. Lite mer än hälften, 14 av 25 fanns att se. Men även här saknades många moderna klassiker som Roy Anderssons En kärlekshistoria och Sånger från andra våningen. Lukas Moodyssons Lilja 4-ever och Fucking Åmål.

Det var en fin dröm, det där om att all världens film skulle finnas bara ett knapptryck bort på sajterna på nätet. Men om man är intresserad av filmhistorien, då är man fortfarande hänvisad till att beställa dvd:er från utlandet. I alla fall så länge dom fortfarande framställs.

Mer om det här ämnet blir det i fredagens Kino, men redan nu kan du gå in på Kulturredaktionens Facebooksida och diskutera filmerna som du vill se, men inte hittar.