Så kan din telefon visa om du lider av en psykisk sjukdom

Ny forskning visar att läkare skulle kunna se om du lider av några psykiska problem genom att titta på hur du har använt din telefon.

Framförallt är det humörsvängningar som kan utläsas genom att se hur du använder din telefon. Och med hjälp av den informationen så kan läkarna se om du är i riskzonen för någon form av psykisk sjukdom.

Det visar en ny studie från Trentouniversitetet i Italien.

Tonläge, tempo och rörelse

I smartphones så finns det sensorer som känner av och plockar upp bland annat vad du gör med den, hur ofta du gör det och vart du har befunnit dig någonstans.

Många som ligger i riskzonen för att bli till exempel deprimerade pendlar mellan att ha hyperaktiva perioder och perioder då de inte aktiverar sig alls.

Forskarna till den här studien menar att läkare ska kunna utläsa om en person har haft en hyperaktiv period genom att undersöka olika saker i personens telefon. Däribland hur ofta och länge personen har pratat i telefon, lyssna på inspelade samtal för att höra röstläge och tempo samt undersöka hur mycket personen har rört sig med telefonen genom GPS:en.

Ska undersöka fler för klarare samband

Än så länge har forskarna bara undersökt tolv personer under tolv veckor så de har inte kunnat fastställa de här sambanden till 100 procent ännu.

Men de som ligger bakom studien säger att nu ska de fortsätta undersöka det här, skriver Technology Review.