SD startar flera större kampanjer

1:25 min

Sverigedemokraterna drar igång en större kampanj för en folkomröstning om flyktingmottagande. Och annonserar även utomlands om vad som väntar flyktingar i Sverige.

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade Sverigedemokraterna att de sätter partiet i ett "valrörelseliknande tillstånd".

- Vi kan inte stå och passivt se på när Sverige fortsätter att skicka signaler om att folk är välkomna och att de skulle erbjudas en bättre framtid här. Det är inte en bättre framtid i Sverige. Det är tältläger i ett kallt, kyligt och snöigt Sverige, säger Sverigedemokraternas migration- och integrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof meddelade att man nu kraftsamlar ekonomiskt för att dra igång två kampanjer.

– Det rör sig om allt från Turkiet, Jordanien, Libanon. Där det finns UNHCR-skydd, där det finns flyktingläger att vända sig till. Men även i Tyskland och Danmark. Det är mycket möjligt och troligt att det kommer stå vid till exempel Öresundsbron, innan folk väljer att ta sig hit, säger Bieler om kampanjerna utomlands.

Dels ska partiet på hemmaplan i Sverige ska opinion för att få till en folkomröstning om mottagande av asylsökande.

Inget annat parti i riksdagen vill ha en folkomröstning, säger Ekots kommentator, Tomas Ramberg.

Syftet med presskonferensen var att sätta dagordning för debatten, enligt Ramberg.

– Det är syftet, det här ska bli något som andra måste förhålla sig till, säger han.

För Moderaternas del kommenteras SD:s presskonferens av partiet analys- och kommunikationschef, Per Nilsson.

– Vad Sverigedemokraterna gör är att ställa om från en parlamentarisk organisation till en mer eller mindre skattefinansierad kampanjorganisation. Jag tror inte att det imponerar på väljarna. Man väljer riksdagsledamöter för att de ska representera en i riksdagen, inte för att dela flygblad, säger Nilsson till TT.

Förebilden för SD:s kampanj är de som använts i Danmark med tidningsannonser i Libanon. Statsminister Stefan Löfven, som befinner sig i Bryssel, säger så här om SD:s kampanj:

– Vi har en flyktingkris som är den värsta sedan andra världskriget som man inte bara kan tänka bort. Den finns där! Vi ska behandla med ordning och reda, vi ska ha ett gemensamt ansvarstagande och vi måste också hålla oss till dem internationella konventioner som Sverige är bundna av, säger statsminister Stefan Löfven.