Här lär sig folk med funktionsvariationer att försvara sig själva

1:35 min

Hot och våld mot folk som har funktionsvariationer har gjort att ett initiativ där man lär ut självförsvar utifrån deras egna möjligheter att försvara sig har startat.

Stryptag framifrån och stryptag bakifrån, det är några av de grejerna som man får öva på i individanpassat självförsvar.

Till exempel kan man blocka ett stryptag genom att ta tag i någons handled och böja den i nittio graders vinkel.

– Det är väl mest explosiviteten som jag tycker är viktig, innan de ens hinner ta tag i en så hinner man agera, säger Andrew Hall som är 24 år och deltar i kursen.

För att alla ska känna sig trygga

– Det finns ändå mycket grejer man kan göra om man sitter ned och blir attackerad av en stående person, berättar Andrew Hall.

Kursen heter individanpassat självförsvar och uppstod ur ett behov av att alla ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet.

Läs mer: Därför ser vi få personer med funktionsvariationer i reklam

Hatbrott mot folk med funktionsvariationer kategoriseras inte

Brottsförebyggande rådet i Sverige kategoriserar inte hatbrott mot personer med fysiska eller psykiska funktionsvariationer för sig. Därför är det också svårt att mäta hur många som har blivit utsatta för det. Och ordet funkofobi kom först in i Svenska akademiens ordlista i april i år.

Men de femton personer som går på kursen berättar att de känner sig tryggare efter att de har fått öva på hotfulla situationer.

– Upptäcker jag personen som attackerar mig tidigt så skulle jag vara beredd på det. Men skulle någon komma bakifrån så kanske jag bara skulle reagera efter rädsla, säger Andrew Hall.