Ebola misstänks smitta via samlag

1:48 min

En del män som överlevt ebolasmitta har kvar virusspår i sin sperma nio månader senare visar en ny forskarrapport. Samtidigt publiceras ett misstänkt fall där en kvinna blivit smittad av ebola vid oskyddat samlag av en ebolaöverlevare.

Tidigare gällde rekommendationen att män som överlevt ebola ska använda kondom vid samlag i tre månader efter att de friskförklarats, men Världshälsoorganisationen säger nu att kondom ska användas tills två tester visat att sperman är ebolfri. Enligt den nya studien på 93 män i Sierra Leone kan det ta mer än nio månader.

I Liberia har redan hälsomyndigheter satt igång ett mindre testprogram för män och Sierra Leone planerar också ett, men ännu inte Guinea. Idag publiceras också ett misstänkt fall från Liberia där genundersökningar starkt talar för att en man smittat en kvinna med ebola via oskyddat samlag i våras, sex månader efter att han friskförklarats och det finns farhågor om att det var en sexsmitta som återstartade epidemi i landet i somras.

Professor Anna Ekeus Thorson vid Karolinska institutet har deltagit i den nya studien och planerar nu att testa både män och kvinnor. Prover ska tas även vaginalt och på svett, saliv, tårar, mens, bröstmjölk, urin och avföring. Hon anser att det är viktigt att alla åtgärder bygger på fakta så att det inte blir panik eller överlevare utsätts för trakasserier.

– Naturligtvis finns det ju en rädsla för att man ska övertolka resultaten och att det ska bli en ökad grad av stigma gentemot överlevarna, säger Professor Anna Ekéus Thorson.

Många som överlevt ebolasmitta har senare fått symptom från virus som dröjt sig kvar i kroppen. Ögonen och testiklarna kan bli inflammerade och man kan få ledvärk. Just nu vårdas en brittisk sjuksköterska i London för ett mycket allvarligt återfall i ebola efter 9 månader och där tillståndet beskrivs som kritiskt, men enligt Anna Ekéus Thorson är det inte uteslutet att det kan finnas fall i Västafrika av oupptäckt återinsjuknande i ebola.

– Det är ju omöjligt att svara på, men det är ju definitivt inte uteslutet, anser Professor Anna Ekéus Thorson.

Referens: Deen G. et al, Ebola RNA Persistence in Semen of Ebola Virus Disease Survivors - Preliminary Report, NEJM, October 14, 2015DOI: 10.1056/NEJMoa1511410
Mate S. et al, Molecular Evidence of Sexual Transmission of Ebola Virus, NEJM, October 14, 2015DOI: 10.1056/NEJMoa1509773