Uppdaterad med rättelse

Kulturskatt hittad under Örebro universitet

1:18 min

RÄTTELSE: Under fredagen rapporterade P4 Örebro och Kulturnytt att tidigare oupptäckt material av bland andra Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf hittats på Örebro Universitet. Det är missvisande då materialet förvaltats av Örebro universitetsbibliotek sedan 2001 och är känt och tillgängligt för forskare.

Det handlar om 190 hyllmeter av delvis outgivet material av bland andra Gustaf Fröding, Jeremias i Tröstlösa, Selma Lagerlöf och Verner von Heidenstam.

– Det är en fantastiskt kulturskatt som ligger där, säger musikern Staffan Ernestam som har använt sig av samlingen.

Staffan Ernestam är särskilt fascinerat av de fynden av opublicerade texter av Jeremias i Tröstlösa – han har tidigare gett ut två skivor med tonsättning av Jeremias i Tröstlösa och i arkivet hittade han än mer helt outgivet som nu ligger till grund för förställningen "De glömda" som han arbetar med.

Även texter av Gustaf Fröding finns i samlingen som inte givits ut i bokform.

Kulturskatten tillhörde en gång i tiden Birger Mörner, en författare och kulturpersonlighet från Nora, som blev diplomat och under sina resor och på hemmaplan samlade på litteratur och originalmanuskript från sina vänner i kulturvärlden.

Andra namn vars signaturer dyker upp på dokumenten är Bruno Liljefors, Albert Engström, Jack London och Ellen Key.

1928 sålde han sin samling till Samfundet Örebro länsbiblioteks vänner.

Samlingen, som består av både böcker, skulpturer och målningar, låg först på Örebro slott. Sen en period på Örebro bibliotek och innan den packades ner i lådor och till slut hamnade på Örebro universitet, berättar Staffan Ernestam.

– Längst ner i kulverten, längst bort i ett förråd ligger det en fantastisk skatt, säger han.

Den här artikeln har uppdaterats.