Obemannat plan nedskjutet i Turkiet

1:06 min

Turkiets militär meddelade idag att landet skjutit ned ett obemannat flygplan som olovligen tagit sig in i turkiskt luftrum. Det är ännu inte bekräftat vilket land det obemannade flygplanet tillhörde.

Men enligt icke-namngivna amerikanska källor var flygplanet ryskt, något som Ryssland dementerar.

Nedskjutningen av det obemannade flygplanet utgör den senaste upptrappningen i den internationella konflikt som kriget i Syrien nu utvecklats till.

Ryssland förnekar som sagt att flygplanet som nu skjutits ned var ryskt. Men att flygplanet trots det skulle tillhöra Ryssland är inte ett helt orimligt antagande.

Den senaste tiden har ryska stridsflygplan vid ett flertal tillfällen kränkt turkiskt luftrum. Detta har lett till kraftiga fördömanden från den turkiska regeringen i Ankara, och från Nato, som Turkiet är medlem i.

Nu var det turligt nog inget bemannat stridsflygplan som sköts ned, ingen pilot som miste livet. Om det hade skett, om Turkiet, och därmed Nato skjutit ned ett bemannat stridsflygplan, och det varit ryskt, ja då hade konflikten i och omkring Syrien snabbt kunna förvärrats än mer.

Ända sedan Ryssland skickade flygstridskrafter till Syrien är det bland annat en sådan incident som varit, och fortsätter att vara, en av de största farhågorna.